D VİTAMİNİ VE DEMİR ÖNERİLERİ
D VİTAMİNİ VE DEMİR ÖNERİLERİ
Bugün için zamanında doğmuş bebekler için uluslararası ve ulusal/resmi sağlık otoritelerince önerilen tek vitamin D vitaminidir.
D Vitamini : Bugün için zamanında doğmuş bebekler için uluslararası ve ulusal/resmi sağlık otoritelerince önerilen tek vitamin D vitaminidir. Birinci haftadan sonra genellikle 15. Gün civarında başlanır ve günde 400-500 ünite D vitamini yeterlidir. Teorik olarak bu miktarda vitamini haftada toplam yarım saat kollar ve bacaklar açıkta olarak güneşlenen bir bebek güneş ışığından temin edebilir.
D vitamini dışındaki vitaminlerin veya balık yağı gibi diğer destek ürünlerinin verilmesi güncel tıp bilgilerinin ışığında önerilmemektedir. D vitamini desteğinin bazen unutulması veya örneğin 3 damla yerine yanlışlıkla 4-5 damla verilmesi de telaşlanacak bir durum oluşturmaz.
D vitamini ve bıngıldak kapanması ilişkisi: yaygın olarak yanlış bilinen bir konu da fizyolojik dozlarda (Günde 400-500 IU) verilen D vitamininin bıngıldağı kapatıcı etkisi olduğudur. Bıngıldak gelişimi ayrı bir konudur; normalde bıngıldak 6. – 24. Aylar arasında kapanır, ancak çoğu zaman anatomik kapanma değil, parmaklarınızla hissedilen mekanik kapanmadır. Anatomik kapanma çoğu zaman 2 yaşın ötesine de sarkar ve aslında böylece de normal baş/ beyin çevresi büyümesi sağlanır. Bazı özel hastalık durumlarına mahsus erken kapanma (mikrosefali) beyin dokusunun küçük kalmasına neden olurken, geç kapanması da baş çevresi büyüklüğünün bir belirtisi olabilir.
Bebeğinizi takip ederken sağlık personeli beyin büyümesinin önemli bir göstergesi olan baş çevresinin normal sınırlarda olup olmadığı hakkında sizi bilgilendirecektir. D vitamini (500 IU/ gün) 14. günden itibaren 1 yaşına kadar kullanılmalıdır. Direkt ağız içine damlatılarak veya çay kaşığı içine damlatılıp ağız içine akıtarak kullanılabilir.
Demir desteği : Sağlıklı, zamanında doğmuş bebeklere büyümenin çok hızlı olduğu ve demir ihtiyacının arttığı hayatın ilk yılı içinde düşük dozda (1 mg/kg) demir desteği verilmesi uluslararası otoritelerce 6. cı aydan itibaren önerilmektedir. Bu sınır ülkemizde 4 aydır.
Demir damlaları aç karna (yemekten en az yarım saat önce veya 1 saat sonra) verilmelidir. Tadı kötü ve alımı zor bir ilaçtır. Kusma, kabızlık gibi durumlarda doz azaltılabilir veya kesilebilir.
Demir damlaları dişleri ve dışkıyı siyaha boyayabilir.
Demir desteği, 4. Veya 6. Aydan itibaren 1 yaşına kadar 1-2 mg/kg/gün gereklidir. Demir damlaları aç karna (öğünlerden yarım saat önce veya 1 saat sonra) kullanılmalıdır.
***Prof. Dr. Ümit SARICI – Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı/ Neonatoloji Uzmanı
Etiketler: .
Aralık 02, 2022
Listeye dön